Megújuló Támogatási Rendszerről
érthetően

Törvényi háttér

A törvényi szabályozás később várható, egyelőre egy tervezet ismert, alább ennek összefoglalója olvasható.
A teljes törvénytervezet és koncepció itt érhető el (DOC a kormany.hu-ról, itt pedig egy lementett példány).

"A német, osztrák, holland és cseh példákon alapulhat a megújuló és alternatív energia előállítását támogató kötelező betáplálási tarifarendszer − derül ki a Napi Gazdaság birtokába került szabályozási koncepcióból. A dokumentum konkrét támogatási összegeket nem tartalmaz, információink szerint a szakmai egyeztetések ezzel kapcsolatban még folyamatban vannak.

A kötelező átvételi (kát) rendszert felváltó megújuló támogatási rendszer (metár) a biomassza-tüzelésnél szigorú minőségi és fenntarthatósági korlátozásokat vezetne be, egy zárt rendszerű faanyag-igazolási és ellenőrzési rendszer formájában. A minősítési és ellenőrzési  rendszerek működtetése a Magyar Energia Hivatalnál és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál összesen  76 fős létszámbővítést indukálhat.

A többletköltségeket egy új díjtétel fedezheti, amely  vélhetően a tűzifa árába épülne be, mértéke pedig  nem érné el az értékesítési ár két százalékát. Ebből évi 180−360, illetve 500  millió és egymilliárd forint közötti összegre számít a tervezet attól függően,  hogy a teljes tűzifa-kereskedelmet vagy csak az erőművi felhasználást  érinti majd a köbméterenként 150−300 forintos összeg.

A metár finanszírozását (a kát-rendszerhez hasonlóan) az áram fogyasztói árába épített tételek fedezik majd, az új belépők támogatása ezért áremelkedést is jelenthet. A koncepcióban megfogalmazott egyik  forgatókönyv szerint a nettó egyetemes szolgáltatói áramár  2012-ben közel egy, 2013-ban pedig további másfél százalékkal emelkedhet − a hirtelen drágulás elkerülését kiosztási kvóták szolgálhatják a dokumentum szerint.

A támogatási rendszer három pillére az áram-, a zöldhő- és az úgynevezett egyéb bónuszár, a biomasszánál kiegészítve egy úgynevezett  (differenciált és a támogatási időszak után kérelemre kapott) "barna tarifával" − az átvételi árakat külön jogszabályban rögzítenék. A támogatás  egységesen 15 évre járna, amely időszak a beruházási  támogatás függvényében csökkenhetne.

A bázis átvételi árakat technológiánként és méretkategóriánként differenciáltan határozná meg a koncepció, amelyekhez a társadalmilag hasznos többletköltségek alapján bónuszok kapcsolódnának. Az átvételi árakat kétévente vizsgálnák felül, a kockázatmentes hozam megegyezne a 15 éves magyar államkötvény hozamával. A koncepcióban nem érintett 50 kilowatt alatti (azaz főként a lakossági) napelemes rendszerek támogatásának lehetőségeit külön vizsgálja majd a minisztérium."

Forrás: Napi.hu

 

 

szponzorált link: Napelem nagykereskedelem

 

Hírek